Naši partneři

Vítám vás na stránkách ....

Hezký den vám přeje Aleš Nebřenský..... kontakt mobil: 608516571

JAK na sněžnice..... no přece jedině s námi rok co rok se opakuje zima a vy budete mít možnost si vyzkoušet tyto druhy sněžnic : TSL, MSR, TUBBS,SMALLFOOT (nafukovácí sněžnice) , Dřevěné sněžnice (indiánské), Magnesiové (vojenské)

Každý rok připravujeme Výlety na sněžnicích a jelikož se nám nechce moc chodit dolů tak jezdíme i na carvingovych bobech a to je mooooooc fajn :-)

Vše se dá naplánovat dle potřeby účastníků a skupiny.


Rádi se procházíme Krkonošemi, Jizerkami, Krušnými horami, Jeseníky, Beskydami nebo Velkou či malou Fatrou a samozřejmě jsou moc pěkné Nízké či Vysoké Tatry.....dlouhodobé výlety do Rumunska, Rakouska, Německa, Švýcarska i Itálie :
........................................................................................................................



Velký zážitek jsou víkendové výlety do Německa na Orlí Hnízdo kde vystoupáme až do urovně tohoto historického místa a poté ho sjíždíme na carvingových bobech jupííí jooo






:-) :-)

NABÍZÍME NA VYZKOUSENI NAFUKOVACÍ SNEZNICE a dalších 6 druhů!!!

Každý rok vyrážíme na tradiční bivakovací výlety a zakopáváme se do sněhových tunelů aby nám bylo teplo tak pojedte s námi si to vyzkoušet. Výlety a akce možnost taká sledovat
na FB Alne Výlety Sněžnice


URČITĚ je možnost vyrazit jen na pár hodin vyzkoušet si sněžnice vše po dohodě a to vše v našem LUXUSNÍM TRANSPORTERU, který má 8 prostorných míst k sezení.


Vynikající péřové spacáky !!! které používáme na akcích

Historie a sněžnice

Historie, chůze na sněžnicích

   Sněžnice mají historii dlouhou téměř 6000 let. Většinu této doby sloužily lidem na severu při každodenních činnostech.

   Chůze po sněhu je spojená s obýváním a dobýváním těch částí země, na kterých leží část roku vyšší sněhová pokrývka. Je to tedy velmi stará záležitost a člověk si záhy snažil pohyb v hlubokém sněhu ulehčit různými pomůckami.. Odhaduje se, že již před 6000 lety začal člověk používat různé pomůcky pro jednodušší pohyb na sněhu v oblasti Sibiře. Nejznámější a nejstarší dochované nálezy pochází ze Skandinávie, kde byly nalezeny skalní kresby a zbytky dřevěných chodicích zařízení ze slatí a močálů z Hotingenu (Švédsko), jejichž stáří se odhaduje na 4500 let.

   Další klasický případ dokazující používání pomůcek pro jednodušší pohyb na sněhu ve formě sněžnic, nebo spíše sněžné obuvi s rozšířenou nášlapnou plochou, byl nález ledovcového muže „Ötziho“ v Rakousku v 80.letech 20. st., který měl právě tento typ obuvi.

   Sněžnice sloužily jak usedlému způsobu života rolníků v zimě, při vykonávání základních denních činností a prací, tak i pro lov v zimním období a pohyb kočovníků v průběhu zimy.

   Postupem času se vyvinuly dvě formy chodících pomůcek do sněhu:
Jednoduché chodící a brodící zařízení různých tvarů, jehož základ tvořil nosný rám, který byl vypleten a propleten dřevěnými pruty. S těmito typy sněžnic byla umožněna chůze, ale ne skluz. Na konci této řady stojí klasické kanadské, indiánské sněžnice, ze kterých se vyvinuly dnešní moderní typy sněžnic. “Sněhové vodiče“ jsou známé ze Skandinávie a získaly si oblibu v pozdějších dobách pro svoji jednoduchost. Propletené obruče se nalézaly v různém stupni vývoje jako dřevěné výplety se strunami s centrálním zesílením v Čechách, a u jižních Slovanů představovaly jednoduché formy vodících pomůcek. Výplety z provázků a strun v kruhové formě jsou známé od Eskymáků a v Severní Americe.
Různé druhy chodících pomůcek do sněhu, ze kterých se vyvinuly dnešní sněžnice
(Mehl 1964, převzato od Hottenrott 2004).
   Druhou skupinu tvoří tzv. celodřevěné stupačky, přičemž se jednalo o kruhové nebo oválné desky, nebo dřevěné boty zvětšeného tvaru.

   Vývoj těchto zařízení vedl potupně od chůze ke skluzu a na konci této vývojové řady byla lyže a to platí především pro Evropu a Asii. V Severní Americe se velký význam sněžnic ve všech podobách (od pracovních až po rekreační význam) udržel kontinuálně po dnešní dobu.

   Dominantní region, kde se sněžnice převážně používaly, byla Severní Amerika. Pro její původní obyvatelé Indiány byly důležitou součástí výzbroje pro vykonávání základních denních pracovních činností v zimním období. Po objevení Ameriky se i její dobyvatelé a kolonizátoři naučili používat od původních obyvatel sněžnice v zimních obdobích, zejména v oblastech budoucí Kanady a severních států USA. Tato tradice souvisí i s největším využíváním sněžnic pro zimní turistiku v dnešní době, což jsou především území USA a Kanada. V posledních desetiletích pro běžnou denní pracovní potřebu vystřídaly sněžnice téměř všude moderní dopravní prostředky jako snowmobily nebo sněžné skútry, nicméně tradice pohybu na sněžnicích se zde udržela do dnešních dní a jsou využívány pro různé formy zimní turistiky, od krátkodobých vycházek až po náročné vícedenní přechody a pobyty v přírodě nebo i náročné soutěže a závody. Nicméně i v podmínkách Evropy se v posledních málo desetiletích začíná tato aktivita velmi rozvíjet, zejména s nástupem umělých hmot a výrobou velmi kvalitních, lehkých a špatně zničitelných sněžnic, pomocí kterých je možné se pohybovat i v náročných a obtížných terénech, ve kterých to bylo se starými typy sněžnic nemožné. A díky tomu můžeme stále častěji potkat jedince i skupinky turistů na sněžnicích i v  našich různých pohořích.

 

Chůze na sněžnicích

   Chůze v zimním prostředí, zejména při větší sněhové pokrývce, je záležitost poměrně fyzicky náročná a vyčerpávající  Nepomůže nám ani vytříbená technika chůze a dobrá fyzická zdatnost pro pohodové překonání zamyšlené trasy. Při využití sněžnic se stává pohyb jednodušší a podstatně méně fyzicky náročný. Pohyb na sněžnicích není složitý, stačí se seznámit se základními způsoby překonávání různých terénních tvarů.
   Úvodním aktem pro chůzi na sněžnicích je jejich příprava a obouvání. Pokud máte sněžnice poprvé, je dobré si vyzkoušet nasazování již doma, abychom při horším počasí(vítr, mráz, sněžení) zbytečně nezažívali nepříjemné chvilky, kdy je třeba i sundat rukavice a nevhodně promrznout. Všechny typy sněžnic mají systémy upevnění poměrně jednoduché, u moderních je důležité mít správně nastavenou délku desky vázání na velikost bot. 

Sněžnice

   Dnešní sněžnice jsou většinou vyrobeny s volnou patou (standardní zavěšení, s odpružením), proto není potřeba vysoko zvedat kolena, stačí nohy se sněžnicemi sunout vpřed po sněhu až do místa došlapu. Bota je upevněna obvykle dvěma pásky, které se utahují přes zádrhové spony nebo pomocí systému upevnění využívaných u snowboardových vázání. Vázání s odpružením mají pružné zavěšení a špička sněžnice se automatický nadzvedává při posunu vpřed, tím výrazně ulehčuje chůzi do stoupání. Moderní nebo sportovní sněžnice se dají používat i při stoupání nad 30° a nad 20° při traverzování. A to především díky kvalitním drapákům na spodní straně a celkově vysoké tuhosti sněžnic v příčném a podélném směru. Sněžnice starších typů (rámové, s pevnou patou) jsou použitelné maximálně do těchto sklonů. U starších typů, kde byla pata pevně připevněna ke sněžnici, je (bylo) nutné nohu se sněžnicí poměrně vysoko zvedat nad sníh a přenášet vpřed. To je více únavné, navíc zadní části sněžnic neustále nahazovaly sníh na zadní části těla a při mokrém sněhu tak způsobovaly dřívější promoknutí.
Typy sněžnic
   V dnešní době rozeznáváme několik druhů sněžnic, které rozlišujeme především podle tvaru a materiálu, ze kterého jsou zhotoveny, a podle způsobu upevnění bot ke sněžnicím.
Rozdělení podle použitého materiálu:
  • Klasické sněžnice vyrobené z tradičních přírodních materiálů (dřevo, bambus, kůže)
  • Sněžnice s kovovým rámem
  • Plastové sněžnice

0 komentářů:

Okomentovat

Kalendář Akcí

Fotky z hor a akcí

style="width: 300px; height: 201px;" alt="" src="http://3.bp.blogspot.com/-xowT0fZK0pc/TsqYkqKeArI/AAAAAAAAAAU/NgqJXojRvVE/s1600/SNC00152(1).jpg">

NOVÉ SPACÁKY